25 Ocak: Denge ve kutupluluk yasası
- Ersan Kaan Erçelik
- 24 Oca 2018
- 2 dakikada okunur
Hayatın önce bir yönünü, sonra da onun tam tersini tecrübe ederiz. Bir ucu keşfetmeyi ne kadar çok istersek, salıncak merkezden o kadar uzağa savrulur. Sonra da tam tersinin ne olduğunu anlamak için diğer yöne doğru savrulmamız gerekir.
Önceki yaşamlarımız zenginlikle geçtiyse, bu durumun tam tersi olan yoksulluğu tecrübe etmeye ihtiyaç duyarız. Hayatımızı bir tiran olarak sürdürdüysek, ruhumuz kurban konumuna düşerek bunun bedelini ödemek isteyecektir. Hepimizin içinde çözülmemiş yönler vardır ve denge içinde yaşayabilmek için, zıt eğilimlerimizi birleştirmeyi amaçlarız. Günümüzde bilinç seviyesi büyük bir hızla yükseldiği için, dengeye ulaşıncaya dek birçok yaşam sürmek yerine, kişiliğimizin farklı yönlerini aynı anda öne çıkarıp onları bu yaşamımızda dengelemeyi hedefliyoruz. (...)
Zaman zaman çok cömert ve verici olan bir insanın, sonrasında cimri ve pinti tutumlar sergilemesi de kutuplar arasında yer değiştirmektir. Böyle insanların görevi para konusunda dengeyi bulmaktır.
Kutupluluğun başka bir yaygın örneği de çok öfkeli ve kontrolcü davranıp, sonrasında mesafeli ve ilgisiz davranışlar sergilemektir. Bunlar birbirine zıt kontrolcü davranışlardır. Açık yürekli ve soğukkanlı olmak, dengenin bulunmasını sağlar.
Erkeksi enerji eylemi, düşünmeyi, mantığı ve girişkenliği temsil ederken, kadınsı enerji ise var olmayı, yaratmayı, sezgileri ve edilgenliği temsil eder. Hedefimiz bu nitelikleri içimizde bütünleştirerek, sezgilerimize kulak verecek ve eyleme geçecek; yaratıcı fikirler üretecek ve onları gerçekleştirmeyi düşünecek bir denge sağlamaktır. Dinlenebilir ve eğlenebiliriz. Besleyebilir ve koruyabiliriz. Bu niteliklerden herhangi biri dengeli değilse, yeniden içimize dönüp yaşamımızda yeni tercihler yapmamız gerekir. (...)
Çocukken maruz kaldığınız davranış biçimlerinden hoşnut kalmadıysanız, kendi çocuklarınızı yetiştirirken aşırıya kaçarak bu durumu telafi etmeye çabalamanız muhtemeldir. Örneğin ebeveynleriniz tutumlu ve cimriyse, çocuklarınız için karşılaşabileceğinizden daha fazla harcama yapabilirsiniz. Aşırı korucu ebeveynlere sahipseniz, çocuğunuza gereğinden fazla özgürlük tanıyabilirsiniz.
Her zaman dengeyi bulmaya çabalarız. Onu bulduğumuzda dersimizi öğrenmişiz demektir. Artık bunu her zaman uygulayabiliriz. Kişiliğimizin bazı yönlerini dengelemek, bisiklete binmeyi öğrenmeye benzer. İki yana düşerek ilerlemeye çabalarsınız. Sonra sallanarak ilerlersiniz. Derken nihayet dengeyi bulur ve sorunsuzca ilerlemeye başlarsınız. Yıllardır bisiklete binmemiş olsanız da, ilk denemenizde kolaylıkla başarıya ulaşırsınız. Belki bir iki kez sallanırsınız, fakat ilk öğrendiğinizdeki kadar yalpalamanız mümkün değildir.
Her konuda böyle bir dengeye ulaşmak için çabalarız. Amacımız, hayatımızın her yönünü dengelemektir.
"Spiritüel Yasalar", Diana Cooper, 109-112.

Comments